29. dubna 20251. květen – Svátek práce a jeho význam v kontextu BOZP
Svátek práce, který si v České republice připomeneme již za pár dnů – 1. května, je tradičně spojen s úsilím o lepší pracovní podmínky. Z historického pohledu jde o významný den …
Možná už jste se při provozu své firmy či podniku setkali s pojmem HACCP. Hlavním účelem Hazard Analysis and Critical Control Points je určení kritických bodů (technologických úseků), kterými prochází potraviny a pokrmy při výrobě, přípravě, skladování nebo přepravě. V těchto bodech totiž hrozí riziko porušení zdravotní nezávadnosti pokrmů. Pojďme se na HACCP podívat podrobněji.
HACCP neboli Hazard Analysis and Critical Control Points je důležitou povinností provozovatele. Jedná se o systém kritických bodů, v rámci něhož se musí určit technologické postupy a úseky ve výrobě, přípravě, skladování nebo přepravě pokrmů, ve kterých je největší riziko porušení jejich zdravotní nezávadnosti. Dále musí provozovatel provádět kontrolu těchto úseků a vést evidenci o kritických bodech, termínech a výsledcích těchto kontrol.
Hlavním účelem je samozřejmě přecházení poškození zdraví uživatele.
Přečtěte si také: HACCP povinnosti v kavárenském a jiném potravinářském provozu
Díky HACCP dochází k jasné identifikaci a kontrole rizik zdravotní nezávadnosti potraviny a také minimalizaci výskytu a šíření závadných jídel.
Legislativním podkladem pro zavedení systému kritických bodů při výrobě pokrmů je zák. č. 258/00 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů v platném znění a Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin.
Každý systém kritických bodů by měl obsahovat provedení analýzy nebezpečí, stanovení kritických bodů, stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý bod, systém sledování stavu v kritických bodech, stanovení ovládacích opatření pro každý bod, ověřovací postupy s cílem potvrdit nezávadnost potravin, zavedení evidence a dokumentace.