Kde všude musíte poskytovat ochranné nápoje?

O tom, jak přizpůsobit bezpečnost práce na pracovišti v létě, jsme již psali zde. Dnes se detailněji podíváme, jak a kde je potřeba poskytovat ochranné nápoje a co všechno lze za takové nápoje považovat.

Ochrana před horkem

Horko mnohdy komplikuje práci a zpomaluje výkon zaměstnanců. Zároveň tvoří nové riziko, které se zohledňuje v BOZP. Nezbytným opatřením, které zamezí například kolapsu či přehřívání organismu, je samozřejmě dodržování pitného režimu. Zatímco dodržování pitného režimu platí pro všechna pracoviště a jedná se zkrátka o zásobování místa pitnou vodou, která je dostupná pro všechny zaměstnance, existují také speciální případy. U některých prací má totiž zaměstnavatel dokonce povinnost poskytovat svým zaměstnancům takzvané ochranné nápoje.

Přečtěte si také: Zpráva o výsledcích kontrol SÚIP za rok 2022 potvrzuje důležitost Extérie na trhu

Co jsou ochranné nápoje?

Ochranné nápoje jsou součástí pracovišť, kde jsou nevyhovující mikroklimatické podmínky, a to se týká nejen horka, ale i naopak chladu. Tuto povinnost naleznete v nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Zde se dočtete, že zaměstnavatel poskytuje ochranné nápoje u prací, u nichž  je energetický výdej vyšší než 106 W. m2 a teplota přesahuje 26 stupňů. Jedná se například o svařování, strojové vrtání, práci v ocelárně nebo obecnou práci v horkých provozech. Tyto nápoje ovšem potřebují i zaměstnanci, kteří vykonávají práci, u níž dochází k velké ztrátě tekutin kvůli pocení.

Přečtěte si také: Životní prostředí na pracovišti

Nápoje dle kategorií

Typ ochranných nápojů můžeme rozdělit dle osmi kategorií podle druhu práce. Pracovní třídy, ve kterých zaměstnanci vykonávají spíše nenáročnou práci (například kancelářská práce, řidiči, kuchaři a podobně), získávají nápoje v podobě minerální či obyčejné vody. U náročnějších povolání poté získávají pracovníci mineralizovanou vodu, která pomáhá doplnit látky, které z těla ve velkém množství odcházejí potem.

Související články:

Chci informační schůzku