Sankce a pokuty inspektorátu práce jsou čím dál vyšší, vyplývá z tiskové zprávy SUIP

Sále více zaměstnavatelů podceňuje důležitost prevence bezpečnosti práce na svých pracovištích a to se odráží v pokutách a sankcích za nedodržení povinností zaměstnavatele na úseku bezpečnosti a ochraně zdraví při práci BOZP. Nejvíce zaměstnavatelé podceňuji vypracování povinné dokumentace BOZP a její pravidelnou roční aktualizaci. Mnohdy zpracované dokumentace vykazují neúplné a špatné citaci zákonů, nevztahující se k provozní činnosti zaměstnavatele.  Výsledky kontrolní činnosti kterou provedly v měsíci říjnu 2016 inspektoři na pracovištích zaměstnavatelů i u živnostníků mluví za vše.

V průběhu měsíce října 2016 provedly inspektoráty práce v České republice celkem 2 126 kontrol u zaměstnavatelů, jak malých tak i středních firem. Za zjištěná porušení předpisů navrhly oblastní inspektoráty práce pokuty v celkové výši 11.386.000 Kč. Během měsíce října zapsal SÚIP do evidence 949 podnětů ke kontrole.

(zdroj: SÚIP)